Positief opvoeden: complimenten geven

Door: Diana Smidts | Laatste update: 23 oktober 2018

Image

We zijn geneigd om ons te richten op de dingen die fout gaan. Hierdoor hebben we vaak geen oog voor gewenst gedrag.

Probeer de dingen te zien die goed gaan, door je te richten op wat jij als opvoeder ziet als wenselijk gedrag.

Wanneer je complimenten geeft over gewenst gedrag dan weten kinderen dat ze aandacht krijgen (en een goed gevoel!) wanneer ze dat gedrag laten zien. Voorwaarde is wel dat het compliment gemeend is en dat het voor het kind duidelijk is wat hij/zij goed heeft gedaan.

Complimenten kun je op een directe manier geven (“Ik zie dat je de was in de wasmand hebt gedaan, fijn!”), maar ook op een indirecte manier. Indirecte complimenten laten kinderen nadenken over hoe ze iets gedaan hebben. Je kunt bijvoorbeeld vragen:

 • “Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?” of
 • “Hoe heb je ervoor gezorgd dat ….?”.

  Download hier onze complimentenkaartjes!

  Image
  Image

  Krullenkaart

  De krullenkaart is bedoeld voor kinderen tussen ongeveer 3 en 9 jaar. Gebruik de krullenkaart om ongewenst gedrag om te buigen naar gewenst gedrag.

  De krullenkaart stimuleert het aanleren van een nieuwe vaardigheid op een positieve manier. Maak gebruik van het feit dat jonge kinderen graag krullen willen sparen. Dat motiveert ze om dingen anders te doen.

  De krullenkaart past bij een positieve en oplossingsgerichte opvoeding. Er worden geen krullen afgenomen en ook is er ruimte voor  een terugval. Immers, iets nieuws leren gaat meestal gepaard met vallen en opstaan.

  Andere blogs