De dag van ...

Door: Diana Smidts | Laatste update: 3 januari 2019

Image

Maken jouw kinderen regelmatig ruzie over steeds dezelfde dingen, zoals wie er voorin mag zitten in de auto, wie de afstandsbediening mag vasthouden, wie het toetje mag kiezen enzovoort? Dan kan het helpen om in jullie gezin de dag van … te introduceren.

Op de dag van (Mees, Julie …. ) krijgt jouw kind een aantal ‘privileges’. Op die dag mag hij/zij bijvoorbeeld in de hoek op de bank zitten, die leuke drinkbeker gebruiken, als eerste in bad, enzovoort. De volgende dag is het de dag van je andere zoon of dochter (en als je drie of meer kinderen hebt zijn ze dus om de paar dagen aan de beurt).

Belangrijk om te onthouden:

  • Houd de privileges klein en beperk ze tot situaties die regelmatig tot ruzie leiden.

  • Maak duidelijke afspraken wat de privileges zijn. Je zou bijvoorbeeld samen met je kinderen een kort lijstje kunnen maken en dat op een zichtbare plek in huis kunnen ophangen.

  • Laat de kinderen zélf bijhouden wiens dag het is. De meeste kinderen vinden dat leuk en het geeft ze meteen een gevoel van verantwoordelijkheid. Je zou bijvoorbeeld de namen van je kinderen op een whiteboard kunnen schrijven. Het kind wiens dag het is mag dan ’s ochtends een speciale magneet achter zijn naam zetten.

Andere blogs