Positief opvoeden, hoe doe je dat?

Gastblog door Rian Meddens, orthopedagoog en oprichter van Psychogoed | Laatste update: 3 januari 2019

Image

Wil jij je kind graag positief opvoeden? En wil je meer weten over hoe je dit kan doen? Oplossingsgericht opvoeden biedt een vernieuwende kijk op opvoeden. Het heeft een positieve insteek. Ouders die oplossingsgericht opvoeden kijken naar mogelijkheden en creëren daarmee een positieve en prettige sfeer voor hun kinderen en zichzelf. Lees hier hoe jij ook oplossingsgericht kan gaan opvoeden.

Het opvoeden van kinderen is topsport. Het is ongelofelijk dat zoveel ouders het van nature zo goed doen. Blijkbaar weten en doen ouders intuïtief wat werkt voor hen en voor hun kinderen. Jij als ouder kent je kind het allerbeste. Jij weet wat wel en niet werkt. Ook al heb je misschien onzekerheden, opvoedvragen of twijfels. Dat hebben bijna alle ouders, omdat we het zo graag goed willen doen voor onze kinderen. Ook krijgt iedere ouder wel eens advies of je leest of hoort informatie uit de media. En dat kan je twijfels en onzekerheden juist ook voeden. Maar wat voor je buurvrouw werkt, werkt niet automatisch voor jou en jouw kind(eren), want elk gezin, elk kind en elke ouder is anders. En wie kent jouw kind nu het allerbeste? Je was erbij toen ze geboren werden, toen ze hun eerste stapjes deden, het moeilijk hadden en blij waren. En daarnaast werken oplossingen en adviezen beter als ze ook bij jullie als ouders passen. Want als je er in gelooft, dan is de kans dat een oplossing slaagt heel groot.

Mogelijkheden zien

Oplossingsgerichte opvoeders kijken naar de toekomst. Ze bedenken wat ze anders willen en hoe dit eruit zal zien. Ook leggen ze de focus op wat er wel al goed gaat in hun gezin. Waar zijn ze tevreden mee? Wat zijn sterke kanten van je kind en van jou als opvoeder? En als je deze sterke kanten kent, dan kun je daarna bedenken hoe je deze kwaliteiten kan gebruiken om dingen die je anders wilt te verwezenlijken. Mensen denken van nature na over wat er mis gaat en waarom. Maar door hier steeds over te praten en over na te denken, ga je je niet beter voelen en er verandert meestal niks. Door de focus juist te leggen op de toekomst en op mogelijkheden kijk je vooruit. Deze manier van kijken geeft ruimte en positieve energie voor verandering.

Gericht op uitzonderingen

Alles wat aandacht krijgt wordt groter. Als je ergens je aandacht op richt dan lijkt het er meer en vaker te zijn. Stel je maar eens voor, je wilt zwanger worden, dan zie je plotseling overal zwangere vrouwen lopen. Zo werkt het ook met uitzonderingen. Als je gaat letten op momenten waarop het even goed gaat. Het moment waarop je kind zich ineens goed gedraagt. Of het moment waarop het probleemgedrag er niet is. Dan zal je merken dat deze momenten vaker voorkomen dan je van tevoren denkt. Want geen enkel gedrag is er altijd. Er zijn altijd uitzonderingen, als je maar goed oplet. Dus zijn er ook altijd momenten waarop het wel goed gaat. Verleg je focus naar deze momenten. Door hierop te letten vind je vaak de sleutels van wat werkt in jouw gezin.

Als iets werkt, doe er meer van

Heb je ontdekt wat werkt voor jouw kind? Doe het dan vaker. Misschien weet je al wel wat werkt voor jouw zoon of dochter, maar doe je toch elke keer weer het tegenovergestelde. Dat is logisch, want  mensen zijn gewoontedieren. We doen dingen vaak op dezelfde manier, zonder er over na te denken. We doen wat we gewend zijn of het nu werkt of niet. Maar door je bewust te worden van wat werkt, kan je dit vaker gaan inzetten. Let dus op wat werkt voor jou en je kind!

Als iets niet werkt, stop ermee

Als je ontdekt hebt wat niet werkt, stop er dan meteen mee. Ook hiervoor is eerst een bewustwording nodig. Denk maar eens kort na over hoe je opvoedt. Weet je dan zelf wat er niet goed werkt? Waar wordt je kind bijvoorbeeld alleen maar bozer van? Of wanneer weet je zeker dat hij niet luistert? Als je dit weet en er bewust van bent dan kan je ermee stoppen. Dan doorbreek je gewoontes. Dus stop met wat niet werkt en doe meer van wat wel werkt.

Als iets niet werkt, doe iets anders

Als je merkt dat iets niet werkt, kan je ook eens iets helemaal anders doen. Kinderen houden van verrassingen. Als je iets doet wat je kind nooit zou verwachten dan is dat heel effectief. Leg bijvoorbeeld een briefje onder het kussen, in de tas of in de broodtrommel van je kind. Schrijf hierop dat je van je kind houdt en wat je heel graag zou willen dat je kind zou doen. Of geef spontaan een knuffel in plaats van weer een discussie aan te gaan. Of ga in een discussie een keertje plotseling op de grond liggen of doe iets anders geks. Hiermee kan je patronen doorbreken. Wees verrassend, daar houden kinderen van!

Omgaan met gevoelens

Gedrag en gevoelens staan met elkaar in verband. Gevoelens bepalen voor een groot deel hoe kinderen zich gedragen. Als je als ouder wilt dat je kind zich anders gedraagt, dan helpt het om eerst aandacht te hebben voor gevoelens. Als je goed met deze gevoelens omgaat dan verandert gedrag vaak vanzelf. Een oplossingsgerichte opvoeder zal gevoelens niet ontkennen of negeren, maar hij zal zijn kind serieus nemen en gevoelens erkennen. Een kind voelt zich dan begrepen en voelt zich daardoor prettiger.

    Andere blogs