Image

Werk mee aan de BRIEF2

Door jouw inzet kunnen zwakke executieve functies straks nóg beter gesignaleerd worden.

Image

Dr. Diana Smidts en Dr. Mariëtte Huizinga

Welkom op deze pagina! Wij zijn de auteurs van de BRIEF Vragenlijst executieve functies voor 5- tot 18-jarigen. De afgelopen tijd hebben we gewerkt aan een update van deze vragenlijst, de BRIEF2. En nu is het belangrijk dat zoveel mogelijk ouders, leraren en kinderen de BRIEF2 gaan invullen. Met die gegevens maken wij normen. Op basis van de normgegevens wordt straks bepaald of er sprake is van zwakke executieve functies of niet.

Ben jij:

  • Ouder of verzorger van een kind tussen 5 en 18 jaar;
  • Leerkracht of docent (BO of VO);
  • Kind/jongere tussen 11 en 18 jaar?

Help dan mee door de BRIEF2 in te vullen. Alles verloopt digitaal, supersnel én anoniem.

In het kort

Wat zijn executieve functies?

Executieve functies zijn hersenprocessen die ervoor zorgen dat we invloed hebben op ons gedrag. Executieve functies zijn belangrijk voor het leren van nieuwe dingen, het bedenken van een aanpak en nog veel meer. Als deze hersenprocessen minder goed werken dan heeft dat meestal grote gevolgen voor het kind en zijn/haar omgeving.

Lees ook:

Blog Diana Smidts executieve functies

Wat is de BRIEF?

BRIEF staat voor Behavior Rating Inventory of Executive Functions. Oftewel, een vragenlijst om executieve functies in kaart te brengen. In 2009 hebben wij de Nederlandstalige versie van deze vragenlijst ontwikkeld. De BRIEF wordt gebruikt door psychologen/orthopedagogen, bijvoorbeeld bij een onderzoek naar ADHD of autisme. Er zijn drie versies: de ouderversie, de leerkrachtversie en de zelfrapportage.

Waarom de BRIEF2?

Tijden veranderen, en dat betekent dat de vragenlijst toe is aan een vernieuwing. We hebben de BRIEF ‘hertaald’ naar het leven van alledag in deze tijd. Daarnaast hebben we de vragen op een andere manier gesteld, zodat het mogelijk wordt om beter te kijken naar wat het kind/de jongere wél kan in plaats van wat het niet kan.

Hoe kun je meewerken?

Om de BRIEF2 straks goed te kunnen gebruiken is het belangrijk dat er betrouwbare normen komen. Immers, er worden op basis van de vragenlijst bepaalde uitspraken gedaan over een kind. En dan is het belangrijk dat deze uitspraken zo veel mogelijk aansluiten bij wat een kind werkelijk kan. Daarvoor moeten wij normen ontwikkelen. En dat kan alleen met jouw hulp! We willen je vragen om de BRIEF2 in te vullen. Dat gebeurt digitaal. Daarvoor vragen we 10 à 15 minuten van je tijd.

Wie zoeken we?

  • Voor de ouderversie van de BRIEF2 zoeken we ouders/verzorgers van kinderen tussen 5 en 18 jaar. Zowel kinderen mét als zonder formele diagnose.
  • Voor de leerkrachtversie zoeken we leerkrachten in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.
  • Voor de zelfrapportageversie zoeken we kinderen/jongeren van 11 tot 18 jaar.

Hoe zit het met privacy?

We verzamelen de gegevens volledig anoniem en via een veilig platform, dus de uitkomsten kunnen nooit worden teruggeleid naar jou of je kind/leerling. Zie ook onze privacyverklaring.

Vul de BRIEF2 in en maak kans op een tablet of een boekenbon!

Image

Meedoen? Klik dan op één van onderstaande knoppen.

Je ontvangt vervolgens een email met verdere instructies.